Adaptarea tastaturii pentru folosirea diacriticelor romāneşti pentru sistemele Microsoft Windows

, by  Valentin Murariu

Este posibil să avem o tastatură cu diacriticele romāneşti sub Windows. Şi este chiar (relativ) simplu de ’fabricat’ un layout de tastatură care să suporte folosirea de o maniera eficace a layout-ului fizic al tastaturii, de exemplu Swiss French īn cazul meu, adăugānd doar cāteva taste speciale.

Pentru aceasta foloseşte aplicaţia " The Microsoft Keyboard Layout Creator" de la Microsoft. Descărcarea acestei aplicaţii nu ar trebui să fie o problemă chiar şi pentru cei cu o conexiune lentă de gen dial-up: cei ’numai’ 4716 KB ai săi nu durează o eternitate [1].

Deschide aplicaţia şi alege din meniul "File" elementul "Load Existing Keyboard ...":

Īn cazul meu am ales "Swiss French", dar īn mod evident tu va trebui să alegi layout-ul curent instalat pe maşina ta.

Imediat după īncărcarea layout-ului alege din meniul "Project" elementul "Properties ...":

Introdu valori semnificative pentru ceea ce doreşti să obţii. Ceea ce am pus eu īn cāmpuri a fost:

Diacriticele sunt activate cānd apăs tasta AltGr [2]. Iată un exemplu de cum arată layout-ul ales de mine pentru litere mici:

Şi iată cum arată pentru litere majuscule:

Ca sa editezi o tastă fă click şi īţi va apare următorul dialog pe care vei apăsa pe "All":

Vei obţine:

Codul pentru caracterul īn minuscule (marcat cu "1" pe imaginea de mai sus) şi īn majuscule (marcat cu "2" pe imaginea de mai sus) īl poţi găsi īn coloana "Codul HTML īn baza hexazecimală" din articolul "Entităţile HTML pentru limba romānă" dar şi īn tabela:

VK_1 - minuscule2 - majuscule
ă U+0103 U+0102
ā U+00E2 U+00C2
ī U+00EE U+00CE
ș U+0219 U+0218
ş U+015F U+015E
ț U+021B U+021A
ţ U+0163 U+0162

După ce ai terminat de editat toate tastele, nu uita să testezi noul layout de tastatură [3] şi după aceea să generezi un program de instalare [4] pe care să īl şi pui pe maşina ta.

După ce instalezi noul layout nu uita să īl activezi din "Control Panel"-ul sistemului tău de exploatare Windows şi să īl declari ca fiind layout-ul implicit.

Īn acest caz nu vei mai avea nevoie să ai două layout-uri de tastatură active pe care să le comuţi, unul care reprezintă layout-ul fizic al tastaturii tale şi altul pe care trebuie să īl ghiceşti pentru a şti unde este tasta corespunzătoare pentru litera "ā" de exemplu [5].

[1atenţie: această aplicaţie pare a avea nevoie de run-time-ul .NET aşadar poate că mai adaugaţi īncă vreo 20+ MB la cantitatea descrisă mai sus īn cazul īn care nu īl aveţi deja instalat pe calculator

[2echivalentul este Alt+Ctrl pe tastaturile care nu au tasta AltGr īn dreapta tastei "Spaţiu"

[3meniul "Project" elementul "Test Keyboard Layout ..."

[4meniul "Project" elementul "Build DLL and Setup Package"

[5care este, de altfel, plasată exact īn stānga tastei "Enter" cand layout-ul romānesc este cel activ