Ubuntu

, by  Valentin Murariu

Nopţile trecute mi le-am petrecut reinstal‚nd calculatorul de acasă. Cum noile versiuni de distribuţii de linux sunt dornice să promoveze KDE4 - care mi se pare cam lent pe bietul meu PC cumparat Ón martie 2005 - am decis să dau o Óncercare lui Ubuntu - care este bazat pe Gnome [1].

Asta este a treia migraţie de distribuţii linux folosite:
- am Ónceput cu Mandrake/devenit ulterior Mandriva
- am trecut pe openSuse - şi am fost foarte mulţumit, senzaţia a fost ca atunci c‚nd treci de la condusul unui CitroŽn la cel al unui Mercedes, nu că ar lipsi ceva unui CitroŽn, dar pur şi simplu la Merţan totul e la locul lui şi merge ca uns. Comparaţia vine şi de la faptul ca Mandriva este Ómpachetat de francezi şi Suse de nemţi, nu numai de la senzaţia aparentă de calitate.
- iar acum, de puţin timp: Ubuntu !

Uneori mă Óntreb la ce foloseşte să stau de at‚ţia ani Ón dizidenţă faţă de lumea Windows, mai ales ca acum preţurile lor de licensing au cobor‚t sensibil. Dar nu a trebuit să aştept mult timp pentru a primi un răspuns din eter - mai precis, de la prietenul CCR - vă invit aşadar să vedeţi The Matrix Runs on Windows Take the red pill. Get the blue screen., care se termină aşa:

Ubuntu ? I’m going to learn Ubuntu ?

[1sigur, există si Kubuntu, dar nu tocmai de KDE Óncerc să mă despart?