Prima pagină > Articole > Computing > *nix > Ubuntu

Ubuntu

Miercuri 12 noiembrie 2008, de Valentin Murariu

Nopţile trecute mi le-am petrecut reinstaland calculatorul de acasă. Cum noile versiuni de distribuţii de linux sunt dornice să promoveze KDE4 - care mi se pare cam lent pe bietul meu PC cumparat in martie 2005 - am decis să dau o incercare lui Ubuntu - care este bazat pe Gnome [1].

Asta este a treia migraţie de distribuţii linux folosite:
 am inceput cu Mandrake/devenit ulterior Mandriva
 am trecut pe openSuse - şi am fost foarte mulţumit, senzaţia a fost ca atunci cand treci de la condusul unui Citroen la cel al unui Mercedes, nu că ar lipsi ceva unui Citroen, dar pur şi simplu la Merţan totul e la locul lui şi merge ca uns. Comparaţia vine şi de la faptul ca Mandriva este impachetat de francezi şi Suse de nemţi, nu numai de la senzaţia aparentă de calitate.
 iar acum, de puţin timp: Ubuntu !

Uneori mă intreb la ce foloseşte să stau de ataţia ani in dizidenţă faţă de lumea Windows, mai ales ca acum preţurile lor de licensing au coborat sensibil. Dar nu a trebuit să aştept mult timp pentru a primi un răspuns din eter - mai precis, de la prietenul CCR - vă invit aşadar să vedeţi The Matrix Runs on Windows Take the red pill. Get the blue screen., care se termină aşa:

Ubuntu ? I’m going to learn Ubuntu ?


[1sigur, există si Kubuntu, dar nu tocmai de KDE incerc să mă despart?