Prima pagină > Articole > Spiritualitate > Pământul viu

Pământul viu

Joi 2 martie 2006, de Valentin Murariu

Conform Wikipediei in romană:

Gaea era in mitologia greacă personificarea Pămantului, considerată in vechime drept element primordial din care se trăgeau toţi ceilalţi zei. Gaea s-a născut după Chaos (Haosul), zămislindu-i, la randul ei, pe Uranus (Cerul), Ourea (Munţii) şi pe Pontus (Marea). Din unirea ei cu Uranus s-au născut titanii, titanidele şi ciclopii.

Toţi aceşti copii ai Geei il urau insă pe tatăl lor, Uranus, fiindcă ii silea să trăiască in adancurile pămantului şi nu le ingăduia să vadă lumina zilei. Pentru a-şi scăpa copiii de tirania lui Uranus, Geea l-a ajutat pe unul dintre ei, pe Cronos, să-şi mutileze tatăl, dar inainte de a-l mutila, Uranus arunca asupra lui Cronos un blestem care spunea ca si el va fi nimicit de unul dintre fii lui. Din picăturile de sange scurse de la Uranus, care au căzut pe pămant şi l-au fecundat, s-a născut o nouă generaţie de copii: eriniile, giganţi şi nimfele. După mutilarea lui Uranus, Geea s-a unit cu celălalt fiu al ei, Pontus, şi a zămislit o serie de divinităţi marine, printre care se numărau Ceto, Nereus şi Thaumas.

Domnind asupra universului, Cronos speriat de blestem, se dovedeşte insă la fel de tiran ca şi tatăl sau. Atunci Geea hotărăşte să-l nimicească şi pe el. Cronos se unise de mai multe ori cu sora sa Rhea, şi avusese cu ea mai mulţi copii, pe care insă ii inghiţise pe rand. Cand a fost să-l nască pe Zeus, ca să-şi scape copilul de furia tatălui, Rhea a cerut sprijinul Geei. Aceasta i-a dezvăluit voia destinului: Zeus avea să supravieţuiască şi să-şi doboare tatăl, cu sprijinul titanilor. Cu ajutorul Geei, Rhea reuşeşte să-l inşele pe Cronos şi să-l ascundă pe Zeus. Mai tarziu, cand Zeus ajunge să conducă destinele lumii, Geea, nemulţumită şi de carmuirea lui, dă naştere - unindu-se de data aceasta cu Tartarus - unor fiinţe monstruoase: Typhon şi Echidna. Typhon le declară război zeilor, care mult timp sunt inspăimantaţi de forţa lui uriaşă.

Tot Geei ii sunt atribuiţi - după diferite versiuni - numeroşi alţi copii monstruoşi, printre care: Antaeus, Charybdis, harpiile etc. Într-o perioadă mai tarzie Geea trece drept mama tuturor zeilor şi ulterior cultul ei se identifică fie cu cel al zeiţei Demeter, fie cu cel al Cybelei. În mitologia romană Geea poartă numele de Tellus.

Această poveste ne relevă, din punct de vedere mitologic [1], caracterul activ şi inteligent a Mamei Pămant.

Am comparat asta cu un citat găsit pe site-ul Sahaja Yoga Romania:

Adi Shakti – Forţa Naturii

"În acest punct, ne-am putea intreba: «De ce nu a creat Ea de la bun inceput fiinţele umane?». Aceasta a fost ideea lui Dumnezeu Atotputernic: să creeze fiinţele umane. Dar Adi Shakti, ca Mamă, avea propriul Ei mod de exprimare. Ea s-a gandit că trebuie să creeze oglinzile in care Dumnezeu Atotputernic să işi privească chipul, să işi contemple propria imagine şi propria natură, şi astfel a avut loc acest lung lanţ al evoluţiei. Evoluţia trebuia să se desfăşoare in acest mod, pentru că fiinţele umane trebuiau să ştie de unde vin. Trebuie să ştim că provenim din Natură. Chiar şi Natura trebuie să ştie că vine din Mama Pămant, iar Mama Pămant insăşi are propria sa Kundalini. Şi ea la randul ei nu este doar pămant mort, ci are o conştiinţă, gandeşte, inţelege şi reglementează.

Puteţi vedea in natură cum fiecare copac işi are propriile limite, cum fiece fruct este produs de un anumit copac… Cum poate fi? Cine se ocupă de acest fel de reglementări? Dacă Mama Pămant s-ar fi rotit cu o viteză mai mare decat cea de acum, noi nu ne-am mai fi născut. Dacă viteza ar fi fost mai mică, lucrurile nu ar fi funcţionat. Observaţi intregul plan care a fost conceput - un plan minunat in care Mama Pămant trebuie să se rotească in jurul soarelui, de aşa manieră incat anotimpurile să fie create. De aceea puterea Parama Chaitanya, care este puterea lui Adi Shakti, mai este numită şi Ritambara Pragnya. Aceasta este Puterea care infăptuieşte intreaga muncă vie, toată organizarea, toată creaţia."

Sigur, veţi spune, argumente din astea mitologice sau chiar provenite de la Sahaja Yoga! Dar asta nu inseamnă mare lucru pentru nişte persoane inteligente, care cred in puterea ştiinţei, a analizei obiective, şamd. Ei bine, lucrurile ar fi doar prea simple să fie aşa: simbolistica şi imaginaţia de o parte, adevărurile ’ştiinţifice’ de cealaltă parte.

Am găsit pe Internet numeroase referinţe la o teorie numită Ipoteza Gaea [2]. Această teorie a fost emisă in anii 1960 de către omul de ştiinţă James Lovelock, specialist in chimie şi fenomene atmosferice, in incercarea de a da un răspuns la o intrebare simplă pe care NASA o pusese celor care explorau spaţiul cosmic: cum putem determina dacă o planetă este vie.

Această teorie este o intreagă clasă de modele ştiinţifice ale geo-biosferei, care consideră că tot sistemul, cu tot ceea ce noi considerăm viu şi tot ceea ce pare inert, ca un intreg, protejează şi menţine pe Pămant condiţii acceptabile pentru a-şi asigura continuitatea.

O lectură mai aprofundată poate fi făcută, pentru cititorii de limbă engleză:
 la articolul wikipedia
 sau, căutand pe Google "Gaia theory"

Numai de bine şi ganduri plăcute in sanul Mamei noastre Pămant !


[1adică simbolic

[2The Gaia Theory