Cópii de siguranţă pentru telefonul mobil

, by  Valentin Murariu

Multă lume are telefoane mobile. Mult mai multă, īn orice caz, decāt lumea care are un calculator sau un acces la internet. Iar telefoanele din ultimele două generaţii, sunt, īn multe cazuri, mai puternice ca putere de calcul sau ca capacitate de memorie decāt computerele anilor ’90.

Iar oamenii īşi pun din ce īn ce mai multe date pe telefone. De bază ar fi agendă cu contactele, sau, mai sofisticat, agenda cu calendarul sau cu notiţele. Ce vă faceţi īnsă īn următoarele două situaţii:
- schimbaţi mobilul cu un alt model la la alt fabricant, sau
- pierdeţi telefonul ?

Cum puteţi recupera conţinutul agendei cu contactele, să zicem acel număr foarte important pentru viaţa dumneavoastră din următoarele 10 zile, cānd telefonul nu mai e la dispoziţie pentru a cópia pe o bucată de hārtie informaţia necesară ? Sau chiar dacă aveţi telefonul la dispoziţie şi trebuie să copiaţi la mānă cele 150 de contacte cu multiplele lor numere de telefon ?

Soluţia tehnologică există, se numeşte SyncML şi este un standard independent de platformă pentru sincronizarea informaţiilor pus la punct de OMA.

Există multe implemetări ale acestui standard. Cel mai uşor de folosit, şi gratuit pe deasupra [1], mi s-a părut a fi cel de la Mobical. Eu l-am folosit cu succes şi nu pot decāt să vi-l recomand. Există şi soluţii cu plata ca de exemplu MightyBackup sau neoPIM, dar nu am simţit imboldul de a plăti pentru un serviciu pe care īl consider că ar trebui să fie integrat ofertei operatorului de telefonie mobilă la care sunteţi abonat [2].

Pentru cei interesaţi există posibilitatea de a construi un server bazat pe J2EE pe care să poată ruleze suita Open-Source Sync4J. Pentru cei care nu sunt prieteni cu Java există şi ceva īn PHP pentru Horde sau OpenGroupware, din păcate, la data scrierii acestei notiţe tehnologice, soluţiile PHP nu par a fi prea mature [3].

[1īn afara plăţii conexiunii GPRS

[2nota bene, asta e părerea mea personală

[3dar să nu pariem că va rămāne aşa pentru mult timp, este vorba doar de comunitatea liberă, nu ?