Istorie

, by  Valentin Murariu

Mă ţin de multă vreme (câteva luni) să comentez nişte articole pe teme de istorie:
- A Lost European Culture, Pulled From Obscurity
- 1491

dar, cumva, nu am reuşit să mă urnesc mai mult decât verbal, la un pahar de cafea cu nişte colegi.

Asta până am văzut de curând filmul Apocalypto (2006) în regia lui Mel Gibson. Filmul, dacă e să o iau pe partea de divertisment, mi-a plăcut. În timp ce vedeam filmul am făcut comentariul că, dacă măcar 10% din ce prezintă filmul e adevarăt, atunci ce li s-a întâmplat indienilor nu mi se pare decât just.

Şi ăsta a fost momentul în care am simţit că e nevoie să caut pe net mai multă informaţie. Şi am găsit multă, pentru ca nenea Gibson a reuşit, pe bune, să genereze multe discuţii cu filmele lui - iată un alt exemplu: The Passion of the Christ (2004).

Deci: indienii ăştia pre-columbieni erau cam însetaţi de sânge şi de vânătoare de oameni. Şi în tot timpul filmului eroul tot încearcă să scape şi să se întoarcă acasă la el [1], în jungla curată şi inocentă, dar nu poate de cât de răi sunt cei care l-au capturat şi care nu lasă un biet indian să evadeze fără să alerge după el prin junglă măcar 24 de ore în continuu. Şi, la sfârşit, eroul nostru ajunge incolţit de ultimii doi urmăritori pe o plajă, fără nici o posibilitate să se mai ducă în altă parte, şi, guess what ! ce vine dinspre mare este chiar salvarea in forma unor galioane spaniole de la care vin nişte bărci pline cu oameni, cu un preot care ţine un crucifix, anunţând, premonitoriu, venirea unui nou sistem care să îi salveze pe barbari din nebunia lor. Hai lasă-mă: e prea enervant prin didacticism şi manipulare mediatico-distractivă, în care amestecăm grăunţe de adevăr cu teza pe care vrem să o demonstrăm.

Las articolele următoare să îşi spună punctul de vedere, cu care sunt de acord:
- Is "Apocalypto" Pornography?
- Apocalypto: A New Beginning or a Step Backward ?

Pe bune: pe canalele de mass entertainment se formează/întăresc nişte curente de opinie în care orice nu este alb şi creştin (de preferinţă, poate, chiar catolic) trebuie salvat din starea în care se află. Există, bineînţeles, şi reversul medaliei, în care tot ce nu e alb şi creştin e bun şi curat; bineînţeles, altă exagerare - ca un fel de contra-balans. Există şi cale de mijloc, totuşi, nu ?

Ei bine, vă propun o schimbare de perspectivă: 1491 arată minunat moştenirea pe care indienii americani au lăsat-o lumii moderne: de exemplu porumbul, sau cartoful, sau alunele, sau ... . Ipoteza că zona Amazonului este rezultatul unui efort de terraforming mi s-a părut, de asemena, în mod particular interesantă, pentru că este în linie cu ideea de planetă vie pe care am mai comentat-o şi cu alte ocazii.


E destul de logic ca pentru o societate al cărui model mental este că tot ce nu poate fi reificat nu există, să nege orice ipoteză/realizare care vine din afara ei. Totuşi, este chiar ceea ce se întămpla.

[1şi dă-i şi luptă