murariu.info

Home > Articole > Varia > Maşina de cafea

Maşina de cafea

sau despre puterea de adaptare la schimbare

Friday 2 December 2005, by Valentin Murariu

La noi la lucru e bine: compania ne oferă băuturile pe gratis. Nu e vorba de coca sau alte chimicale, ci e vorba de cafea, cacao fierbinte, supe sau apă fierbinte în care poţi pune pliculeţe de ceai. Când i se face omului poftă de un pic de energie şi căldură, se duce la cantină, apasă pe buton şi primeşte ceea ce a cerut.

De curând, adică ieri, firma care se ocupă cu întreţinerea aparatelor de făcut băuturi, a înlocuit vechile aparate cu unele noi. Bineînţeles, noile aparate au (mult) mai multe butoane decât cele vechi, şi, uimire ! mai multe duze: în total trei ţevi prin care poate ţâşni fericirea fierbinte. Mai multe butoane nu ar fi o problemă, doar ne aflăm într-o clădire de tehnicieni, dar mai multe duze ??? Iar aceste mai multe duze au fost cauza şi motivul unei hilarităţi generale: ce se întâmplă când apeşi butonul de cacao fierbinte ? Sub care duza ar fi trebuit să îţi fi pus paharul ?

Situaţia tipică, pe care am trait-o şi eu, este în felul următor: se duce omul să îşi ia ceva de băut. Ridică privirea, şi nu mai vede aparatul vechi ci unul nou. Buun! Se lămureşte care e lichidul pe care îl vrea, conform etichetelor de pe butoane. Aşează paharul sub o duză, cea din mijloc de obicei, e întotdeauna mai sigur în mijloc, nu ? Apasă butonul potrivit şi, supriză! lichidul curge pe lângă pahar direct în tava de scurgere a aparatului. Cei care observă fenomenul - adică cei care nu vorbesc cu altcineva în acelaşi timp - reacţionează (destul de) prompt şi mută paharul în dreptul duzei potrivite. Hei! dar acum paharul e cel mult pe jumate plin şi asta nu se poate. Omul mai apasă odată pe buton. Binînţeles ca maşinăria habar nu are că paharul e pe jumate plin şi va încerca să verse în el întreaga cantitate. Urmarea este că lichidul începe să se reverse din pahar. Omul întinde mâna, dar lichidul fierbinte îi curge pe degete. Degetele opărite dor. Cei mai curajoşi vor insista să ia paharul, cei mai slabi de înger se vor duce să se spele pe mâini.

Cine spunea că e uşoară schimbarea, chiar şi dacă e vorba de ceva atât de nesemnificativ ca o maşină de făcut cafea ?


Cinci minute după ce am publicat articolul de faţă, un e-mail ne anunţă următoarele:

...

Our offices around Switzerland currently have outdated drink vending machines of different types, origin and quality.

...

The requirements were high-quality coffee at a reasonable price and simple operation and maintenance.

...

Ha ! simple operation, chiar aşa !