Prima pagină > Articole > Varia > Maşina de cafea

Maşina de cafea

sau despre puterea de adaptare la schimbare

Vineri 2 decembrie 2005, de Valentin Murariu

La noi la lucru e bine: compania ne oferă băuturile pe gratis. Nu e vorba de coca sau alte chimicale, ci e vorba de cafea, cacao fierbinte, supe sau apă fierbinte in care poţi pune pliculeţe de ceai. Cand i se face omului poftă de un pic de energie şi căldură, se duce la cantină, apasă pe buton şi primeşte ceea ce a cerut.

De curand, adică ieri, firma care se ocupă cu intreţinerea aparatelor de făcut băuturi, a inlocuit vechile aparate cu unele noi. Bineinţeles, noile aparate au (mult) mai multe butoane decat cele vechi, şi, uimire ! mai multe duze: in total trei ţevi prin care poate ţaşni fericirea fierbinte. Mai multe butoane nu ar fi o problemă, doar ne aflăm intr-o clădire de tehnicieni, dar mai multe duze ??? Iar aceste mai multe duze au fost cauza şi motivul unei hilarităţi generale: ce se intamplă cand apeşi butonul de cacao fierbinte ? Sub care duza ar fi trebuit să iţi fi pus paharul ?

Situaţia tipică, pe care am trait-o şi eu, este in felul următor: se duce omul să işi ia ceva de băut. Ridică privirea, şi nu mai vede aparatul vechi ci unul nou. Buun! Se lămureşte care e lichidul pe care il vrea, conform etichetelor de pe butoane. Aşează paharul sub o duză, cea din mijloc de obicei, e intotdeauna mai sigur in mijloc, nu ? Apasă butonul potrivit şi, supriză! lichidul curge pe langă pahar direct in tava de scurgere a aparatului. Cei care observă fenomenul - adică cei care nu vorbesc cu altcineva in acelaşi timp - reacţionează (destul de) prompt şi mută paharul in dreptul duzei potrivite. Hei! dar acum paharul e cel mult pe jumate plin şi asta nu se poate. Omul mai apasă odată pe buton. Bininţeles ca maşinăria habar nu are că paharul e pe jumate plin şi va incerca să verse in el intreaga cantitate. Urmarea este că lichidul incepe să se reverse din pahar. Omul intinde mana, dar lichidul fierbinte ii curge pe degete. Degetele opărite dor. Cei mai curajoşi vor insista să ia paharul, cei mai slabi de inger se vor duce să se spele pe maini.

Cine spunea că e uşoară schimbarea, chiar şi dacă e vorba de ceva atat de nesemnificativ ca o maşină de făcut cafea ?


Cinci minute după ce am publicat articolul de faţă, un e-mail ne anunţă următoarele:

...

Our offices around Switzerland currently have outdated drink vending machines of different types, origin and quality.

...

The requirements were high-quality coffee at a reasonable price and simple operation and maintenance.

...

Ha ! simple operation, chiar aşa !