Prima pagină > Articole > Varia > Matematică

Matematică

Vineri 25 noiembrie 2005, de Valentin Murariu

În ultima vreme mi-am dat seama că am uitat (destul de) multa matematică pe care am ingerat-o timp de ataţia ani de şcoală. Mmmm, nu am uitat cu adevărat, ci mai degrabă cunoştinţele mele matematice se ascund sub o crustă de uitare, pe care am făcut un mic efort sa o sparg.

În primul rand mi-am cumpărat o fascinantă carte despre teoria numerelor: Number: The Language of Science [1] de Tobias Dantzig, un matematician rus, educat la Sorbonne şi emigrat in State. Este mai puţin o carte de matematică, ci mai mult o carte despre evoluţia istorică a conceptului de număr: numere intregi, după aceea raţionale, iraţionale, transcendente, etc.

Ca suport de studiu am mai folosit şi excelentul site http://planetmath.org. Iar pentru joacă in 2D folosesc GeoGebra, un mic şi excelent program scris in Java pentru algebră şi geometrie. Asta nu inseamnă că am epuizat enormul rezervor de surse academice sau de programe de studiu matematic, dar ideea mea nu este să fac matematica de inalt nivel ci să redevin familiar cu limbajul, sitemul de notare, in sumă să nu mă (mai) simt un străin in această ’ţară’ a matematicii.


[1Număr: Limba Ştiinţei