murariu.info

Prima pagină > Ştiri > Ceasuri

Ceasuri

Duminică 10 iulie 2005, de Valentin Murariu

A dat benga īn mine: de cāteva zile, vreo zece poate, m-a lovit interesul pentru ceasuri. Şi, slavă Domnului, trăiesc īn ţara ceasurilor, unde există nenumărate feluri de ceasuri - ceea ce face ca acest nou interes să se găsească la poalele unui munte de informaţii īn ceea ce priveşte ceasurile, cāt şi de o alegere cumplit de diversă şi dificilă. Aşa că am demarat un studiu serios.

După cāteva căutări haotice pe net am găsit site-ul federaţiei fabricanţilor de ceasuri elveţiene unde v-aş putea recomanda două lecturi mai interesante:
- un pic de istorie
- pagina de legături către site-urile fabricanţilor de ceasuri

Cāţiva fabricanţi mi-au atras atenţia. De ce doar unii şi nu alţii ? Pentru că fabrică ceasuri mecanice - o! īn această lume atāt de plină de ceasuri cu baterii - cāt şi pentru că preţurile unor astfel de ceasuri mecanice, care de cele mai multe ori sunt manufacturate, nu sunt de ordinul zecilor de mii, deci īn principiu sunt abordabile.

Sāmbătă am petrecut după-amiaza la Geneva unde am intrat īn cāteva magazine de ceasuri pentru a vedea cu ochii şi a atinge cu māna cāteva modele:
- Louis Erard cu al lor 1931 Regulator (ref.# 51201 AA21 pe site-ul lor), un ceas cu o mişcare mecanică dotat cu o complicaţie numită regulator - fiecare limba a ceasului este mişcată de propriul ei mecanism.
- Oris cu al lor Artelier Big Date, cu o mişcare automatică [1] şi o complicaţie pentru a putea afişa data cu două cifre, fiecare situată pe alt mecanism.

Conştiinţa minunatei mecanici a acestor bijuterii şi a timpului investit de nişte oameni pasionaţi pentru a concepe nişte mecanisme la fel de complexe ca motorul unei maşini - cu unică diferenţa că talia este aceea ... a unui ceas de purtat la mānă, mă face să visez.


[1un rotor asigură că atāta timp cāt ceasul e purtat la mānă resortul se īntoarce singur